Tomm Murstad sr.

Tomm Murstad sr. (født 2. juli 1915 i Fredrikstad, død 19. januar 2001) Etablerte verdens første barneskiskole på Øvreseter i 1934, der de norske kongelige har gått og som ble forløperen til dagens skiskole i Oslo Vinterpark. Etter krigen startet han barnehager i skogen rundt Tryvann. En barnehage in natura. "Opp i høyden - ut i naturen" var det argumentet Holmenkollbanen falt for, da de sa ja til å stille en daglig trikk til disposisjon for opp- og nedfrakt.

(Foto: ukjent)

Norsk reklamemann og idrettsmann. Oppvokst på Vinderen og kjent for sine utmerkede resultater i flere grener som, hopp, alpint og vannski. Tomm begynte tidlig å trene på akrobatiske øvelser, noe han skulle få mye bruk for senere i livet. Det var ski som ble hans store lidenskap. Allerede som seksåring vant han sitt første hopprenn. I 1928 vant han sitt første slalåmrenn, 13 år gammel. Alt dreide seg om ski. 

 Etter middelskolen fikk Tomm Murstad tilbud om å være skiinstruktør i Grenoble, bare 17 år gammel. Her traff han Hannes Schneider, mannen bak den moderne alpinsporten, og Tomm måtte lære seg å kjøre slalåm på nytt. Han utdannet seg til skiinstruktør ved den Franske skiskole og drømte om å få seg sin egen skiskole når han kom hjem. Vel hjemme igjen etter sin  første sesong i Alpene fortsatte han å vinne slalåm og hopprenn i Norge. Han fikk tilbud om å være med på det norske landslaget, men valgte å være fri og frank. 

1934 reiste Tomm Murstad tilbake til Grenoble som skitrener for det franske alpinlandslaget. Hopp ble hans store lidenskap, og med et hopp å 68 meter satte han ny fransk rekord. Da skisesongen var over, reiste han til Rivieraen for å stå på vannski. Han ble bitt av basillen og holdt vannskioppvisninger i mange år. Han satte også verdensrekord med et hopp på 28 meter. 

Før jul i 1934 etablerte Tomm Murstad sin egen skiskole ved Øvresetertjern i Nordmarka Oslo, ennå bare 19 år gammel. Hans fantastiske evne til å skape skiglede spredte seg over hele byen. Alle skulle til Onkel Tomm på Øvreseter. Elevene strømmet til og drømmen ble virkelighet. I 1937 startet han den første foreningen for profesjonelle skiinstruktører. Samme år dro han til USA for å lage reklame for norske sportsartikler. I New York ble det bygd en innendørs hoppbakke med slalåmbakke i unnarennet. Han holdt to oppvisninger om dagen. Over 100 000 så forestillingene, og det var store overskrifter i avisene. 

 Igjen reiste Tomm Murstad til Alpene, der nye utfordringer ventet. Arlbergstilen, som han hadde lært i Grenoble, var ikke lenger på mote, og han måtte nok en gang lære seg en ny teknikk. Slalåmsporten grep om seg i disse årene og skiskolen hjemme i Norge måtte utvides. Tomm Murstad hadde en travel tid og pendlet mellom Alpene, USA og Norge. Han fikk også en filmkontrakt i Hollywood. 

Det ble slutt på pendlingen da annen verdenskrig brøt ut. Da tyskerne ville ha Tomm Murstad som skinstruktør, måtte han gjemme seg og flyttet skiskolen fra Øvreseter. Etter krigen startet han seks barnehager i skogen rundt Tryvann. Hans motto siden  den tid har vært "gi barna sjansen". Barnehagene hadde 40 barn hver og ble enromt populære. Barna ble fraktet med egen trikk fra Majorstuen. Friluftsbarnehagene ble viden kjent og fikk besøk av så vel som Winston Churchill, Fru Eisenhower og Kronprins Olav. Samme sted finner man idag friluftsbarnehagen Onkel Tomms Hytte (etabl. 1990).

Om sommeren drev Murstad med vannskiopvisninger sammen med bl.a. sin kone, sine to sønner og Stein Eriksen. Han var også trener for alpinlanslaget før de olympiske vinterlekene i Oslo 1952, da Stein Eriksen tok gull. 

 Til hans 80-årsdagen ga Skiforeningen utstillingen  Gi barna sjansen dedikert Murstad. 

(Foto: Johan Brun)

Barneskilskolen og barnehagene hadde lange ventelister, og Tomm Murstad utvidet stadig tilbudene. I perioden 1947-70 startet han flere sommerleirer for barn og en sjøleir på Høyerholmen i Oslofjorden. Han etablerte skiservice på Voksenkollen og klesbutikker på Majorstuen, og han deltok i utviklingen av sportsklær, ski, bindinger og skismøring. Selv om han etterhvert var forretningsmann på heltid, holdt han skiferdighetene ved like nesten helt til han døde i 2001. 

 Tomm Murstad mottok Kongens fortjenestemedalje i 1980.

 Barna skal komme hjem med røde roser i kinnene og smil fra øre til øre. All undervisning skal være morsom, lystbetont og lærdommen skal komme gjennom lek.